HTML

Plone konferencia - 2009, Budapest

2009.11.04. 14:12 oldalgazda

A múlt héten Budapesten zajlott a ma elérhető egyik legjobb tartalomkezelő rendszer, a Plone idei, világméretű konferenciája, melyet Reé Balázsék, vagyis a Greenfinity szervezett. Nagy szó, hogy a tavalyi Drupal konferencia után újabb komoly CMS rendszer fejlesztői tették tiszteletüket idehaza. Az, hogy Magyarországon rendezték ezt a konferenciát, azonban vélhetőleg leginkább Balázs érdeme, illetve az ország jó megközelíthetősége és olcsósága lehetett a helyszín kiválasztásában a döntő szempont, nem pedig a hazai Plone közösség nagysága.

Sajnos meglehetősen kevés visszhangot kapott a tény, hogy egy ennyire fajsújos nyílt forráskódú szoftver fejlesztői Budapesten jártak, de ez sokmindennek betudható: először is maga a rendszer számos szofisztikált funkcióval rendelkezik, mely azonban a legtöbb weboldal esetén teljesen fölösleges manapság. Amikor ugyanis lassan már a blogok is barokkos túlzásnak fognak tűnni a twitterezés és társai mellett, akkor keveseket aljz fel majd, hogy milyen haladó funkciók állnak rendelkezésre akár a tartalom szervezése, akár a több szereplő által történő előállítása terén. Másodszor pedig ez a rendszer egyszerűen más mint a többi, hiszen nem a manapság oly népszerű PHP+MySQL alapokra épül, de nem is valamelyik sokat hájpolt keretrendszerre, mint a Ruby on Rails vagy a Django például, hanem Zope-ra. Ennek megfelelően pedig elsősorban kormányzati intézmények, nonprofit szervezetek és tudományos oktatási intézmények használják e tartalomkezelőt előszeretettel: e szektorokban olykor jóval nagyobb részesedést hasít ki a Plone a Drupal vagy akár a WordPress elől.

Én is — mint egy résztvevő a pár magyar közül — inkább, mint mezei júzer vettem részt a konferencián, hiszen a Plone fejlesztésében nem veszek rész, és üzletszerűen nem is végzek Plone rendszerrel történő webfejlesztést sem. (Bár azt hiszem, egyike vagyok a legrégebbi és legnagyobb látogatottságú oldalakat létrehozó magyar Plone felhasználóknak.) Ennek megfelelően némileg kívülállóként vettem részt ezen a konferencián, hiszen nem ismertem senkit (és engem sem ismertek :). Vicces volt, amikor a konferencia bevezetéseként először megkértek mindenkit, aki Magyarországról jött, hogy álljon fel, nos akkor elég furcsán éreztem magam, hiszen talán még egy ember állt fel rajtam kívül.

Fejlesztői érintettségem hiányában elsősorban a jövendő Plone verziók bemutatása, a különböző kiegészítők prezentációi és az esettanulmányok jelentették a számomra legérdekesebb előadásokat. Emellett a tartalomszervezés kérdéseivel általánosságban foglalkozó előadások is tanulságosak voltak. (Lehet, ha tíz évvel később születek, akkor information architect-ként végeztem volna, nem pedig architect-ként :) A látottak alapján azt hiszem, a jövő év végére esedékes Plone 5 megjelenésével kijelenthetjük majd, hogy felnőttkorba léptek a webes tartalomkezelő rendszerek (nyilván a többi CMS is fejlődni fog sokat, de én mivel ezt ismerem leginkább, ennek a fejlődésével tudom lemérni a trendeket).

Köszönet illeti a támogatásért a Nyílt Társadalom Intézet-et, Greenfinity Kft.-t és Reé Balázst!

Végezetül néhány Plone-val készített oldalam:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: open wordpress cms drupal tartalomkezelő source plone oss

A bejegyzés trackback címe:

https://oldalgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr931498338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása